Skydda sig mot Corona

Vad kan du göra för att skydda dig mot Coronaviruset?

Än så länge finns det inget vaccin att gå och ta, men det finns andra saker du bör tänka på.

Genom att skydda dig själv förhindrar du även att sprida smittan vidare till andra personer. Det är viktigt att ta de restriktioner som finns på allvar och aktivt följa de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndighetens kommer med.

Här är dom bästa tipsen för att skydda sig mot Corona:

  • Håll avstånd

Det absolut effektivaste sättet för att minska och förhindra smitta är att hålla avstånd till varandra. Ett avstånd på två meter rekommenderas då dropparna från när någon hostar eller nyser inte kommer så långt utan istället landar på marken. Det betyder att du inte bör krama om dina nära och kära just nu, ha istället tätare kontakt genom digitala videosamtal och liknande lösningar.

  • Träffas utomhus

Om det finns möjlighet är det alltid bäst att träffas utomhus då det är lättare att hålla avståndet till varandra. Istället för att sitta inne och dricka kaffe runt köksbordet är det lättare att sprida ut er ordentligt. Ni kan då enkelt sitta utspridda med ett avstånd på minst två meter till varandra.

  • Tvätta händerna

Hygienen är väldigt viktigt att hela tiden tänka på. Tvätta därför händerna ofta och mycket, minst 20 sekunder åt gången, med mycket tvål och vatten. Finns det inte möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten är handsprit ett bra alternativ. Se till att handspriten har en alkoholhalt på minst 60 %. På många offentliga platser finns det handsprit lite här och där för besökare att tillgå.

  • Uppmana andra att stanna hemma vid symptom

Känner du av minsta symptom ska du stanna hemma, oavsett om det är bara lite ont i halsen eller snuva. Uppmana alltid andra att göra detsamma oavsett om det är kollegor eller personer i det gemensamma fotbollslaget.

  • Rör inte ansiktet

Undvik att röra dig själv i ansiktet med händerna, det vill säga ögon, mun och näsa. Behöver du absolut klia dig i ansiktet är det viktigt att vara helt säker på att händerna är ordentligt tvättade innan.

  • Undvik onödigt resande

I största möjliga mån är det bra att undvika och resa kollektivt. Har du möjlighet att istället promenera eller cykla så gör det. Är resa i kollektivtrafiken nödvändig kan du försöka och undvika rusningstrafiken och välja tidpunkter på dagen då det är lugnare.

  • Arbeta hemifrån

Om du har möjlighet rekommenderas du fortsatt att arbeta hemifrån under hösten. Genom att minska antalet personer som du på daglig basis träffar minskar du också risken att bli smittad. Du behöver dessutom inte fundera på hur du ska ta dig till och från arbetet.

  • Avstå sociala sammanhang

Ordna inte en större fest och undvik att deltaga i större sociala sammanhang. Mycket människor samlade på en och samma plats ökar möjligheten för att smittan ska föras vidare. Sociala tillställningar som dop, bröllop och liknande kan vara bättre att skjuta längre fram i tiden. Då går det att bjuda alla personer du önskar och ni kan njuta av tillställningen på ett mer naturligt sätt.

Sammanfattning

Covid-19 tar inte paus varför det är viktigt att inte heller du gör det. Var extra varsam i offentliga miljöer och följ hela tiden utvecklingen. Folkhälsomyndigheten kommer ständigt med nya rekommendationer och uppmaningar. Genom att ständigt vara uppdaterad med den senaste informationen kan du skydda både dig själv och din omgivning. Även om det kan kännas tufft och vara en omställning är det viktigt att fortsätta och skydda sig själv aktivt varje dag. Små handlingar kan i värsta fall få stora konsekvenser. Tvätta händerna och håll avståndet till andra för att skydda dig mot Corona.

Misstänker du att du har Corona?

Då bör du omgående säkerställa om du har Coronavirus eller inte genom att ta ett Coronatest. Du bör även för att förhindra eventuell smitta till andra isolera dig så gott som möjligt genom karantän.