PCR-test i Stockholm inför resa

Vad kostar PCR-test?Om du ska resa utomlands är det i dagsläget många länder som kräver att du uppvisar ett negativt covid-19-test för inresa i landet. Vilket test som behövs och vad som gäller i respektive land behöver du själv kolla upp.

Ett så kallat PCR-test används för att undersöka om du har en pågående infektion av covid-19. PCR-tester utförs i dag av mottagningar i hela landet, och kan även utföras själv med hemtest som levereras till din dörr. Läs mer nedan om hur du bokar ett PCR-test i Stockholm inför din resa, och få svar på vanliga frågor om PCR-test.

Boka PCR-test i Stockholm

Du kan boka PCR-test i Stockholm digitalt via Stockholms läns app Alltid öppet (sök i Appstore, Google Play eller AppGallery). Du kan också vända dig direkt till en privat provmottagning med tidsbokning för att boka tid själv.

Om du behöver PCR-test i Stockholm inför din resa behöver du förutom provresultatet ett reseintyg, och då måste du vända dig till en aktör som erbjuder detta – ett hemtest räcker alltså inte! Hos Bonliva kan du exempelvis boka tid för PCR-test i Stockholm inklusive reseintyg, på vardagar och helger från 1495 kr. Testet tar fem minuter och du får svar inom 28 timmar på vardagar.

PCR-test i Stockholm – vanliga frågor

PCR-test är bara ett av alla begrepp som många människor fått lära sig under senaste året. Du kanske har fått besked om att du behöver ett negativt PCR-test inför din resa, men vet varken vad PCR står för eller hur säkert ett PCR-test är? Vi svarar på de vanligaste frågorna!

Vad är ett PCR-test?

Ett PCR-test (Polymerase Chain Reaction) undersöker om det finns arvsmassa från virus i kroppen. Det går alltså bara att se om man har en pågående infektion just nu, och inte om man haft covid-19 tidigare. För detta krävs ett antikroppstest. Sedan 31 mars 2021 erbjuder Stockholms län inte längre antikroppstester, men du kan fortfarande boka tid hos flera privata aktörer.

Läs mer om PCR-tester hos Folkhälsomyndigheten.

PCR-test – hur går det till?

Provtagningen görs genom att en bomullspinne förs in längst bak i näsan till bakre svalgväggen. Där roteras den i några sekunder innan den dras ut igen. Provet skickas iväg till ett laboratorium, och du får svar inom ett par dagar. Du kan även beställa hem provtagningspaket och göra testet själv. Läs mer på 1177 om hur du tar ett PCR-test hemma.

Vad kostar PCR-test?

Vanliga PCR-tester finansieras av staten och är därmed kostnadsfria. Om du ska ta ett PCR-test i Stockholm för att resa är det just reseintyget du betalar för. Hos Bonliva, som erbjuder PCR-test med reseintyg kostar ett test 1 495 kr på vardagar, 1 995 på helger.

Hur länge visar PCR-test positivt?

Efter konstaterad infektion av covid-19 kan PCR-tester visa positivt i flera månader efter tillfrisknande, eftersom testet kan upptäcka även inaktivt virus. PCR-test bör därför inte användas för att friskförklara personer som tidigare haft covid-19. Läs mer hos Region Dalarna.

Hur säkert är PCR-test?

Enligt Folkhälsomyndigheten är tillförlitligheten på PCR-test nära 100 %, så till vida resultaten tolkas av experter. Hög kvalitet på materialet som används ökar vidare den analytiska specificiteten.

Vad mer behöver jag tänka på inför resan?

Förutom ett negativt test är det viktigt att vara försiktig vid utlandsresor. UD avråder alltjämt från icke nödvändiga resor i många länder, och Regeringen har samlat frågor och svar om att resa utomlands under pandemin. Läs även mer på vår sida om Coronatest för resa.

Misstänker du att du har Corona?

Då bör du omgående säkerställa om du har Coronavirus eller inte genom att ta ett Coronatest. Du bör även för att förhindra eventuell smitta till andra isolera dig så gott som möjligt genom karantän.