Corona och yngre barn - bra att tänka på

Vad ska du tänka på då det kommer till barn och Corona?

Corona är en form av virussjukdom och påminner därför om en helt vanlig förkylning eller influensa, utan att göra ett test är det omöjligt och veta vad det faktiskt är. Antalet barn som drabbats av Corona är betydligt färre än antalet vuxna och de flesta klarar sig med lindriga symptom. Trots detta är det viktigt att ta Corona på allvar och skydda barnen.

  • Hålla avstånd

Hålla avstånd är lika viktigt för stora som små för att minska smittspridningen av Corona. Är ni ute i lekparken behöver man som vuxen vara med och påminna om att hålla avståndet till andra barn och vuxna. Det går lika bra att leka på avstånd och vänta på sin tur!

Frisk luft är alltid bra och därför kan ni träffas utomhus om ni vill hitta på saker tillsammans med andra. Att åka ut och grilla korv i skogen kan vara lika trevligt som att njuta av varandras sällskap inomhus.

  • Tvätta händer och tänk på hygienen

Förklara för barnet att det är extra viktigt att tvätta händerna och uppmuntra till det. Ge beröm och använd handsprit när det inte finns möjlighet att tvätta med tvål och vatten. Barn som gärna vill smaka och slicka på handtag och liknande bör du som vuxen vara extra uppmärksam på och försöka förhindra.

Att inte ta sig i ansiktet, slicka på fingrarna och liknande är också viktigt. Har barnet sådana tendenser är det något som ni tillsammans kan prata om för att förhindra.

  • Hosta och nys i armvecket

Det är inte helt lätt att komma ihåg och använda armvecket när man behöver hosta eller nysa och är ett litet barn. Du kan som vuxen försöka att påminna om detta gång på gång och framförallt förklara varför det är så viktigt.

  • Förskola

Balansen mellan att inte bli smittad och få utvecklas och stimuleras på förskolan kan för många kännas svår. Kom ihåg att förskolan skickar hem barn vid minsta symptom och aktivt jobbar med och minska smittspridning. Förskolor har inte i någon större utsträckning spridit smittan varken hos barn eller personal.

Skulle du själv eller någon annan i ert hushåll ha symptom eller tagit ett positivt Corona test kan barnet ändå gå på förskolan så länge de är helt symptomfria.

  • Skydda riskgrupper från barn

Barn kan i värsta fall bära på viruset utan att visa något form av symptom alls. Det är därför extra viktigt att hålla riskgrupper borta från barn. Låt mormor och morfar prata med sina barn digitalt istället för fysiska besök just nu, även om det inte är samma sak. Eftersom barn inte har samma konsekvenstänk gällande viruset så vet man inte om de kan smitta vidare. Ta alltid det säkra före det osäkra.

  • Prata med barnen

Många barn uppfattar mer än vad vi tror, därför är det viktigt att prata med dom om Corona. Det är något de kommer höra på förskolan, på nyheterna och runt om sig. Försök att lägga upp samtalet på en rimlig nivå och besvara barnens frågor om vad det innebär. Kanske prata med föräldrar till barnens kompisar och tillsammans lägga upp en plan för hur ni ska hantera det.

Sammanfattning

Barn tenderar att drabbas väldigt lindrigt av Corona. Det kan vara svårt att veta om de faktiskt har haft Corona eller bara en vanlig förkylning. Samma förhållningssätt gäller för vuxna som barn – håll avstånd och var noga med handhygienen. Så länge barnet är helt symtomfritt uppmuntras de att fortsätta gå på förskolan, även om någon annan i hemmet har fått Corona konstaterat.

Vill du göra ett Coronatest?

Vi har samlat alla tillgängliga Coronatester på ett och samma ställe. Jämför och hitta rätt test för dig!