Coronatest inför resa

Vilka länder kräver Coronatest för att resa dit?

Det krävs extra tanke vid resor under den pågående Corona-pandemin. Riktlinjerna kan ändras från dag till dag så det är viktigt att alltid koll in de senaste råden och rekommendationerna.

I Sverige kan råd och rekommendationer skilja sig från region till region, det är ditt ansvar att vara uppdaterad. Du behöver tänka på olika saker beroende på om resan sker in- eller utrikes.

Negativt Coronatest vid utlandsresa

I dagsläget kräver många länder att du kan uppvisa ett negativt, nytaget test med reseintyg för att du ska få resa in i landet. Det finns många privata aktörer som erbjuder PCR-test med reseintyg i Sverige. Läs mer om PCR-test i Stockholm inför resa här.

Kontrollera vilket test som krävs i landet du ska resa till själv, och var noga med hur tätt inpå avresan testet ska ha utförts. Om ett provtagningsdatum krävs behöver du se till att din mottagning inkluderar detta på sina provresultat och reseintyg.

Vissa länder utför slumpmässiga provtagningar på personer när de anländer. Skulle detta test visa sig vara positivt kan du få sitta i karantän eller vända hemåt.

Behöver du Coronatest för att resa i Sverige?

I Sverige går det att resa kollektivt som innan Corona. Det behövs inget Coronatest för att resa på tåg, buss och spårvagnar. På bussarna kliver du numera på i den bakre dörren och inte vid chauffören.

På samtliga transportmedel ska du inte sitta bredvid människor du inte känner och det är viktigt att hålla avstånd.

Är bussen full och det ser trångt ut, vänta på nästa istället. Eget ansvar och hänsyn till medmänniskor gäller för att röra sig inom Sverige.

Behövs Coronatest för att resa utomlands?

Planerar du att resa utomlands behöver du börja med att läsa vad som gäller i just det land du ska åka till. Alla länder har idag olika krav och riktlinjer.

Det kan exempelvis finnas krav på att ett nytaget Coronatest ska kunna visas upp och munskydd som ska bäras när ni vistas utomhus.

Många Coronatester erbjuder ett läkarintyg, det är dock viktigt att kolla ifall landet du skall resa till kräver att provtagningsdatum står med på läkarintyget, då inte alla Coronatester har med detta på sina intyg!

Nästa steg är att läsa mer vad som gäller på flygplatsen och flygplanet, följer du inte de regler och krav som finns kommer du inte att få resa.

Flygplatsen och flygplanet

På flygplatser idag krävs att du hela tiden har ett munskydd på dig.

Förutom munskyddet gäller det strikt att hålla avstånd till andra passagerare och ta hänsyn till avspärrningar och liknande.

Vid boarding av flygplan ska ni inte ställa er i en kö och vänta utan de ropar upp en rad i taget som får gå på för allas säkerhet. Ingen trängsel.

Under hela flygresan ska munskydd användas av samtliga passagerare ombord.

Behöver du köpa munskydd till din resa?

Vi har samlat och jämfört en rad olika munskydd för att hjälpa dig välja rätt.